Facebook Badge

Pages

Wednesday, March 26, 2014

65 perkara tentang anxiety disorder / panic disorder

assalamualaikum.

hari ini tiba2 saya rasa saya nak berkongsi pada semua orang tentang sakit ni . ini adalah disebabkan sakit ini bukan sejenis penyakit yang boleh dilihat. Hanya orang yang pernah merasai sakit ni sahaja yang boleh faham tentang sakit ni. 

Anxiety disorder adalah sejenis penyakit berkaitan emosi yang mana timbulnya perasaan cemas , bimbang dan ketakutan yang melampau dan melebihi daripada perasaan bimbang orang yang normal atau tidak ada penyakit ini.

Penyakit ini berpunca daripada trauma terhadap sesuatu kejadian yang buruk,  tekanan dan keturunan yang mana mungkin ada di antara keluarga yang pernah menghidapi penyakit yang sama tetapi mereka tidak tahu.

Antara jenis anxiety disorder yang saya hadapi ialah panic disorder dan panic attack ( terjadinya berulang-ulang kaji yang adakalanya tiada on atau off)

65 perkara tentang anxiety disorder dan mereka yang menghidapi anxiety : 

1. Anxiety akan menjadi satu pemikiran yang super duper kreatif mereka-reka sesuatu. 

2. Pemikiran boleh menguasai pesakit anxiety.

3. Anxiety akan membuatkan pesakit risau untuk perkara yang tiada sebab. 

4. Anxiety akan menimbulkan perasaan rasa takut akan kematian dan akan berfikir2 tentang itu.

5. Ianya akan berlaku tiba2 jantung berdegup laju dan pesakit akan berfikir terkena serangan jantung.

6. Pesakit anxiety akan selalu mengatakan doktor seperti mempermainkan mereka kerana mengatakan mereka tidak mempunyai sakit yang kronik.

7. Pesakit akan sering pergi klinik atau hospital untuk membuat medical check up. 

8. Pesakit akan berasa seperti tidak boleh bernafas ( dada ketat, merasa dada seperti penuh)

9. Bukan semua yang ada anxiety tahu mereka ada anxiety dan menganggapnya perkara biasa.

10. Dada adakalanya seperti dicucuk dengan benda tajam dan kadang2 ianya merasa nyilu dan nyeri.

11. Kepala akan merasa melayang dan pesakit akan merasa seperti akan hilang kawalan dan akan pengsan.

12. Pesakit anxiety adakalanya tidak boleh berada dalam kelompok ramai dan akan berusaha lari daripada keadaan itu.

13. Pesakit anxiety akan merasa bersendirian itu lebih baik dan menenangkan.

14. Orang takkan dapat menenangkan pesakit bila anxiety menyerang. Serangan akan terjadi sekurang2 10 min atau 1 jam.

15. Orang yang tidak mempunyai anxiety tidak faham apa yang dialami oleh pesakit anxiety.

16. Pesakit anxiety akan selalu mengkaji, mencari tentang penyakit ini dan mereka akan rasa takut bila membacanya.

17. Berjumpa dengan psikiatri adalah masa yang ditunggu untuk bertanya berbagai2 soalan .

18. Pesakit anxiety adakalanya akan menangis tanpa sebab.

19. Pesakit akan bercerita kepada orang lain dan mahu orang lain turut merasai tetapi sebenarnya tak boleh kerana orang yang tiada anxiety tidak akan faham.

20. Orang yang mendengar masalah yang diceritakan oleh pesakit anxiety akan memberi nasihat tetapi pesakit anxiety tidak mempedulikan nasihat itu jika nasihat itu tidak dapat membuat mereka tenang.

21. Pesakit anxiety akan menjadi sensitif dengan semua perkara. 

22. Ianya juga akan membuat pesakit menjadi pelupa.

23. Pesakit akan merasa badan mereka twicth ( berdenyut-denyut ) 

24. Pesakit akan berasa letih walaupun tidak membuat sebarang kerja.

25. Pesakit juga adakalanya akan diserang sakit kepala yang mana rasanya seperti diikat ketat menggunakan headband. 

26. Pesakit akan berasa takut untuk travel or berjalan jauh kerana fikir itu akan mendatangkan bahaya. 

27. Pesakit anxiety akan berasa lega dan seronok bila dapat share masalah dengan orang yang sama menghidapi anxiety

28. Akan terjadinya tekanan kepada pesakit. 

29. Pesakit anxiety selalunya akan memerlukan orang lain untuk membantu mereka. 

30. Setiap hari, pesakit anxiety akan berfikir dan berharap dapat menjadi diri mereka yang dulu.

31. Kadang2, pesakit akan berfikir kenapa ianya terjadi kepada mereka.

32. Pesakit akan mengigil dan mengeletar tanpa sebab.

33. Anxiety akan membuatkan pesakit merasa sunyi, terkejut, takut, risau, kecewa, tekanan dan basically everything . 

34. Anxiety tidak membuatkan pesakit itu menjadi gila. 

35. Anxiety akan membuatkan fikiran pesakit terganggu.

36. Tekanan yang diberi oleh orang lain kepada pesakit anxiety sangat memberi kesan kepada mereka. 

37. Bersosial seperti makan di luar, lepak di luar selain rumah adalah perkara yang tidak menyeronokkan bagi pesakit anxiety.

38. Pesakit anxiety akan merasakan tiada hari yang dilaluinya tanpa anxiety.

39. Pesakit anxiety akan risau terhadap perkara yang remeh.

40. Pesakit akan selalu merasa seperti hendak membuang air dan kerap ke tandas.

41. Pesakit anxiety akan berusaha untuk mencari treatment untuk sembuh dari anxiety.

42. Hilang keyakinan diri.

43. Boleh menyebab berlakunya kemurungan.

44 . Setiap perkara yang dianggap negatif kepada pesakit anxiety akan menjadi trigger untuk anxiety datang menyerang.

45. Akan merasa sesuatu keadaan seperti tidak nyata dan seperti bermimpi.

46. Anxiety tiada ubat dan ianya boleh dikawal oleh pesakit itu sendiri.

47. Anxiety adalah penipuan semata-mata dan ianya hanya pemikiran semata-mata.

48. Insomnia adalah perkara biasa yang terjadi kepada setiap pesaki anxiety. Ini kerana pemikiran yang takut sesuatu terjadi semasa mereka tidur. 

49. Pesakit anxiety akan mengalami sakit ulu hati, gastrik, dan masalah berkaitan dengan perut.

50. Pesakit anxiety juga akan merasa seperti perut sebu atau kembung dan seperti ada sesuatu di dalam perut mereka.

51. Kaki akan merasa kebas dan mereka akan terfikir seperti akan terkena strok.

52. Penglihatan akan menjadi kabur.

53. Jantung akan berdebar laju tanpa sebab.

54. Ada sesetangah pesakit anxiety yang akan menjadi agrophobia seperti takut untuk memandu .

55. Tidak boleh berseorangan dan sering memerlukan teman.

56. Badan akan merasa sakit dan lenguh seperti selepas membuat kerja berat.

57. Menjadi seseorang yang peka terhadap bunyi.

58. Anxiety juga boleh memusnahkan sebuah perhubungan.

59. Pesakit akan berasa putus asa dan kurang bersemangat.

60. Berlaku perbuahan drastik terhadap kelakuan atau perangai pesakit anxiety.

61. Segalanya tentang kehiudpan anxiety akan berubah.

62. Pesakit akan banyak menghabiskan masa dengan membaca dan mencari maklumat tentang anxiety.

63. Akan selalu berfikir bahawa diri mereka menghidapi sakit kronik.

64. Mood akan berubah bila pemikiran tiba2 datang memikirkan perkara yang bukan2 dan menakutkan.

65. Ubat yang diberi hanya untuk menenangkan anxiety buat seketika.


Selama 4 bulan saya menghidapi sakit ni dan ianya memang perit untu dihadapi dan ianya memang membuatkan kehidupan saya berubah mendadak. Point2 di atas yang saya tulis di atas perkara yang saya sedang alami. Saya pun kini tengah berusaha untuk sembuh dan ianya adalah perkara yang memang semua pesakit anxiety mahukan. Memang makan masa untuk sembuh. Hanya kesabaran dan doa kepada Allah. Moga diberi keizinan oleh Allah untuk sembuh dan kembali kepada diri yang dulu.

Saya baru2 ni ada join satu group dalam fb "Anxiety Disorder Malaysian Community" dan ianya banyak membantu dalam mengurangkan tekanan yang ada. So sesiapa yang nak join group ni . Ini link dia https://www.facebook.com/groups/ADMCGROUP/ . Tak dapat membantu banyak sekalipun cukuplah sekadar berkongsi cerita dengan orang yang sama ada sakit ini.Yang pasti kita bukan keseorangan dan ramai lagi yang ada sakit seperti ini.

Amalan yang saya lakukan sekarang ni bila Anxiety menyerang deep breathing and relax.Masa tu set dalam mind yang kita just anxiety dan takkan terjadi apa2 kepada kita. Positifkan fikiran tapi kadang2 saya kalah jugak. layan jugak pemikiran ni. kalau da takut sangat, sampai menangis2 , resah , gelisah , tak senang duduk kadang2 tu. Lagi tekanan kalau orang sekeliling tak faham bila kita bercerita.

Amalkan zikir, istighfar dan baca al-quran. Moga ianya dapat memberi ketenangan. 

Jangan putus asa. Kalau nak sembuh, ikhtiar berubat. Saya pun sekarang berikhtiar berubat cara islam dan berjumpa dengan pakar psikiatri. Jangan malu. Jumpa psikiatri bukan bermakna kita gila. Biarlah orang lain nak cakap apa sebab bukan mereka yang rasa tapi kita yang rasa. Mula2 tu saya malu jugak sebab orang lain memang akan pandang dengan pandangan yang lain sebab muda2 dah masuk psikiatri tapi time tu satu je saya fikir yang saya dah tak sanggup nak hadapi sorang2 tanpa rawatan.
 


KESABARAN amat penting dalam menghadapi sakit ini. kadang2 tu kita layan je anxiety ni dan lepas tu ianya akan hilang
.





done ? so kalau suka , LIKE jer dan FOLLOW !

177 comments:

  1. Saya sedang mengalaminya sekarang..suka fikir yang bukan2..sakit saja pikir penyakit bahaya..angin penuh satu badan..rasa terseksa sangat..mainan fikiran gamaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. awk same mcm sy...sy pn mcmtu jg...angin penuh 1 badan

      Delete
    2. Asslm...sy pon alami bnda yg sama

      Delete
    3. Asslm...sy pon alami bnda yg sama

      Delete
    4. lawan jng x lawan.. saya dah hampir 9 bulan... alhamdulillah dah kurang... mental kene kuat lawan...

      Delete
  2. Assalamualaikum..artikel anda sgt2 mmbantu sy..point2 yg anda senarai tu mcm sy hadapi.tp sy xamk sbarang ubat-ubatan..cuba satu soalan sy..adakah pyakit nie ada sangkut paut dgn trauma msa lalu?sbb sy mgalami trauma yg agak kronik.trma ksh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebiasaannya disebabkan trauma lalu kerana badan kita letih. Usaha dan bersabar InSyaAllah akan pulih atau berkurangan banyak.

      Delete
  3. ye. sama2.. saya harap artikel saya membantu kita semua untuk sembuh.. insyaallah. semuanya akan okay seperti sediakala . kita hanya perlu kuat dan sabar.

    ReplyDelete
  4. adakah kita akan rasa mcm melayang2 bila kena anxiety ni mcm tkleh nk imbng badan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yela...hari2 rase cm tu...jln pn rase melayang2...

      Delete
  5. Sye sedang mengalaminye..harap sngt semua akan kembali normal mcm biase..sye rindukan diri sye yg dulu sentiasa ceria tanpa fikiran dn perasaan yg sedang sye hadapi skrg ni..

    ReplyDelete
  6. Sye sedang mengalaminye..harap sngt semua akan kembali normal mcm biase..sye rindukan diri sye yg dulu sentiasa ceria tanpa fikiran dn perasaan yg sedang sye hadapi skrg ni..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum.. Sye sedang mengalami sekarang.. Berharap sngt semua akn kembali normal mcm biase.. Sye rindukn diri sye sblm ni yg sentiasa ceria tanpa fikiran dn perasaan seperti skrg..

    ReplyDelete
  8. Salam...saya pun menghadapi masalah yg sama....dari 65 perkara 60 perkara adalah saya....

    ReplyDelete
  9. Saya selalu mengalami apa yg ditulis. Kira semua yg di senaraikan ada pada sy sekarang. Sy buntu. Fikiran yang bukan2 selalu datang tanpa dijangka. Saya harap sy dpt kawal penyakit ini seperti saudari.

    ReplyDelete
  10. Ya.. Saya harap kita semua yang berpenyakit ad ni dpt mengawal penyakit ni.. Sesiapa yang ada symptom mcm yg sy tulis.. Jgn risau.. Jgn fikir bukan2.. Ianya hanya anxiety sahaja.. Jgn berseorangan.. Cri lah kawan yg menahami untk berborak.. Insyaallah.. Sy pun kdg2 Skrg dtg jgk ad tpi sy da lali n terbiasa dgn ad ni.. Jgn terlalu fokus dgn symptom yg ada.. Tu akan buat kita akan fikir bukan2... Insyaallah.. Moga kita diberi kekuatan untuk lawan.. Kuat! Itu yang penting. Jgn putus asa untuk lawan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tgh usahakan tp kdg2 kalah juga dgn perasaan

      Delete
  11. Tadi baru je kene... Dh 10 tahun saya sakif ni, dalam 2 3 bulan ni yg makin kronik... Dulu bleh lagi dok umah sorg2, skrg dh phobia...

    ReplyDelete
  12. salam..sy bru mngalami nya..ketakutan yg terlmpau mmbuatkn smpai mnangis

    ReplyDelete
  13. Saya pun..dh dua miggu jadi cmni,tiap2 mlm tersedar n berdebar2..kerja x semangat.. Asyik igt nak mati je,tambah teruk bila seluruh badan berdenyut2..artikel ni sgt2 membantu...risau fikirkan anak2 lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bdn sy pun bdenyut,kdg2 kat kaki,kat prut,kat lengan..jmp dktor kmungkn sy kna anxiety.awk dah ok ke,blh kgsi x cra nk smbuhkn.

      Delete
    2. Hi sis,dah ok x dr enxiety..email sy di fidanapseh@gmail.com

      Delete
    3. Hi sis,dah ok x dr enxiety.email sy di fidanapseh@gmail.com

      Delete
    4. Blh email sy x,fidanapseh@gmail.com..simptom kte sm

      Delete
    5. assalamualaikum.. komen dn pos nie dh agak lama.. tahun nie sy alami bnda nie.. dh pergi ke hospital cek jntung dn tiroid.. tapi doc ckp x de apa2.. smpai la terbaca tanda nak mati, sejak dari tu tubuh saya satu badan berdenyut.. nk g keje x boleh.. takut sgt.. nk tido ke kalau blh, sbb x nak tgk keadaan sekeliling.. :(

      Delete
    6. Saya mengalami benda yang sama. Semua tanda anxiety sy ade. Sy dah tunang. Hujung tahun ni majlis sy. Sy risau sgt kalau tak sihat2 lagi. Sis semua. Tolong sy leh tak.

      Delete
    7. Saya baru mgalami 2 minggu lepas. Terasa dunia suram, muram dan pnuh sedih. Badan mula berdenyut tatkala membaca tanda2 kematian di internet. Badan letih dan sangat letih. Mengigil. Takut bunyi burung gagak, takut melihat kubur, takut melihat van jenazah dan apa sahaja yg bkaitan dengan kematian. Sekarang tak boleh sorang2. Bagusnya, saya dah berhenti merokok sejak hari tu. Mohon rakan2 kongsi pgalaman, 0196080007.

      Delete
    8. Saya sedang mengalami simptom sama..yang nak share cerita atau nak ikhtiar rawatan boleh whtsap saya..011.3300.9615

      Delete
  14. Sy mula2 terkena anxiety ketika sy membawa kreta blk kerja...tibe2 perasaan berdebar2..sukar bernafas dan rs pening kpala...sy mula memikir2 kan perkara yg bukan2 seperti hendak mati...then sy cerita pd suami..suami bw jmpa doktor dan dr sahkan sy anxiety..so dr 65 yg sis list kn 60 adalah ape yg sy rasakan...so skrg sy mmg x blh drive kerana bila sy drive sy akan jd berdebar2...takut...dan sukar bernafas...sy selalu berdoa smgoa Allah memberikan semula sy kekuatan dan memulihkan semangat sy semula....

    ReplyDelete
  15. sy pn adalh pesakit anxiety smnjak bln 6 tahun lpas...tp skrg alhamdulillah smakin pulih lpas jmpa pakar psikiatri n mkn ubat yg dberi pakar slama 6bln..alhmdulillah skang dh xmcm dlu mse mula2 kena...seksa sgt. skang dh ok skit.

    ReplyDelete
  16. Salm.sya skrg meglmi nasib yg sma.mga kuat kn semgat truskan hidp.

    ReplyDelete
  17. Salam Hakimah...boleh bg email x?ataupn email sy at tengku_ayue84@yahoo.com..trima kasih...

    ReplyDelete
  18. Salam Hakimah...boleh bg email x?ataupn email sy at tengku_ayue84@yahoo.com..trima kasih...

    ReplyDelete
  19. Saya pun ada simptom yg sama..ada terfikir nak pergi dapatkan khidmat psikiatri..apa pendapat kawan2..boleh membantu tak?

    ReplyDelete
  20. kosongkan fikiran, bayangkan huruf 'O' kata seorang Jurulatih Tae Kwon Do

    ReplyDelete
  21. Sy mengalami benda yv sama sape yg sudi kongsi masalah dgn sy bole email sy marianimustapha87@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Salam..samalah kite
    .semoga kite semua tabah menghadapi ujian ini..mmg sy kerap berfikir mengenai kematian..

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. salam.. saya ada tubuhkan satu group wassap membincangkan penyakit ini bersama. kalau berminat nak join dan kongsi masalah boleh emailkan saya dengan tajuk AD ke azwanaznan@gmail.com & id wechat : iwanqais (letakkan note AD) thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tolong add sy kat group wasap tuan... 0137704305

      Delete
    2. Tlg add sy juga kat group ini sbb sy juga pesakit spt ini....hari2 rasa nk mati
      0197446002...sy sgt perlukan pertolongan

      Delete
    3. mohon add sya dlm grup tu...55 dri 65 yg diatas tu pnh rsa...0175856503
      tq

      Delete
    4. tlg add sy 01139756075 sy pn menghadapi masalah yg sama

      Delete
    5. tlg add sy 01139756075 sy pn menghadapi masalah yg sama

      Delete
    6. Tolong add sy kt group whatapps..0135998262

      Delete
    7. tolong add saya dlm group saya org brunei saya pun sma penyakit ini 8936917

      Delete
    8. Tolong add saya juga kt wssp..01110906347

      Delete
    9. Tolong add saya di wssap..01110906347

      Delete
    10. Tolong add saya +6738920093

      Delete
    11. Tolong add saya +6738920093

      Delete
    12. tolong add saya 0199239186

      Delete
    13. Tlg add saya kt group wasap.. 01123848714

      Delete
    14. Salam/hi tlg add saya kt group wasap.. 01123848714 thanks

      Delete
    15. tolong add saya juga. 0182824505

      Delete
    16. Bole tlg add sy.. 0197851919.. terime kasih

      Delete
    17. Boleh add sy.. 0173208374 .. thank you

      Delete
    18. Minta tolong add 011 280 321 46.. Terima kasih

      Delete
    19. 0133559218 add sy dlm whatsapp gp..

      Delete
    20. Bole tlg add saya. 0198184674

      Delete
  25. Sy pn mgalaminye skrg....
    sape2 yg sudi kongsi pngalaman AD ni blh email sy.... farahfauzi1111@gmail.com

    ReplyDelete
  26. Sy pn mgalaminye skrg....
    sape2 yg sudi kongsi pngalaman AD ni blh email sy.... farahfauzi1111@gmail.com

    ReplyDelete
  27. Saya pun mengalaminya,,da 6 tahun.setiap kali kena attack..pg emergency. Buat ecg.tp alhamdulillah,pernah kena anta pcy..tp x de ubat.doc suruh controll sendiri n dia ajar relax n cara bernafas.ada masa saya boleh control,,ada masa,,memang kalah sebab jantung terlampau
    Laju,badan da gigil,otot rasa mcm nk kejang,nafas pun rasa berat,dlm kepala ingat.,nak mati.

    Rasa stress sgt bila dpt pykt ni,,sentiasa di bayangi& sentiasa berfikir klu2 kena attack lg,.

    ReplyDelete
  28. Tak dpt masuk link tu pun,,

    ReplyDelete
  29. Sy mgalaminye skrg,fkran ingt yg bkn2 je..fkr mcm nk matila.nk g mane2 n wat papepun jd tkot..sape2 yg dh wat rawatan leh share x..fidanapseh@gmail.com

    ReplyDelete
  30. redha dgn ape yg Allah berikn..beranikan diri..exercise..ingatkan diri,setiap hari adalah hari utk mulakan hdup baru...

    ReplyDelete
  31. saya diserang penyakit ni. dah sebulan lebih rasa sakit kepala, takut teramat sangat, badan berdenyut. bila search internet cakap tanda2 mati lah, lagi bertambah runsing. selera makan pun berkurang. dah tak.lapar asyik takut aje. saya dh cuba melupakan, tapi tetiba ia menyerang. buntu lah. tolong, sesiapa.ada penyelesaian, sudi lah kongsi ye. terimakasih.

    ReplyDelete
  32. Sy pun anxiety,pling x than bdn bdnyut.ada ms kat peha,lengan..perut.mulala sy akn fkr tnda kematian.bla doc kata sy pghdap anxiety sy prasan bdn sy mmg plik..bdn menggeletar.dah amk drah n cek jntung sume ok.so mmg doc cnfirkmkn sy anxiety..mmg anxiety ni bdn brdnyut ke?

    ReplyDelete
  33. salam admin n semua,
    saya alami simtom ni selepas operation masuk stent ke jantung yg kedua...panic saya alami sehingga saya berhenti keje sbb attack kerap di tempat keje...selepas saya mengambil satu produk alhamdulillah ianya serasi..mungkin saya boleh kongsi dengan anda yg ingin cube...alhamdulillah saya dapat tidur TANPA LAMPU..hubungi saya 0182758545 @ bojama78@gmail.com..

    ReplyDelete
  34. salam admin n semua,
    saya alami simtom ni selepas operation masuk stent ke jantung yg kedua...panic saya alami sehingga saya berhenti keje sbb attack kerap di tempat keje...selepas saya mengambil satu produk alhamdulillah ianya serasi..mungkin saya boleh kongsi dengan anda yg ingin cube...alhamdulillah saya dapat tidur TANPA LAMPU..hubungi saya 0182758545 @ bojama78@gmail.com..

    ReplyDelete
  35. saya disahkan ada penyakit ini 4 tahun lalu..akibat pengalaman lampau yg menyedihkan... 90% point yang awak beri tu semua terjadi kepada saya..hehe.. positive..positive..InsyaAllah..kita boleh laluinya..Allah sygkan kita,,terus doa kepadaNya..jngn putus asa tau

    ReplyDelete
  36. Sya juga ada ada masalah yg sama...still new baru 2 bulan kena... bila bca 65 senarai di atas.. sya senyum sendiri...semua ada dekat sya...

    ReplyDelete
  37. Salam semua..jom singgah di
    kedaiBo.blogspot.my
    Mungkin ada apa dicari..tkasih

    ReplyDelete
  38. Akk pu mengalaminya skrg...bole x admin whatsaap akk 0197251250...utk berkongsi rasa...

    ReplyDelete
  39. asalamualaikum..saya juga pernah mengalami seperti saudari..berserta dengan sakit ulu hati,gastrik dan angin dalam perut..selalu rasa sesak nafas,rasa macam kena sakit jantung,bila pegi klinik buat check up ecg semua jantung normal..last2 saya layankan je.tapi paling bagus sesiapa yang pernah kena anxiety ni,baca lah ayat ruqyah syariah selalu.InsyaAllah berkesan..untuk pesakit anxiety seperti saya,anda tidak berseorangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy baru alami 2mngu dlu penah jdi semingu je..tiba2 jdi blek.wlupon sy peljar agama kdg2 tewas juga.kuat pon sbb Allah.tpi ay kena ikhtiar juga ad ubat2 ke

      Delete
    2. Bleh share pengalaman korg dgn aku. 0133922376 (faiz). Semoga allah melindungi kita semua ^_^

      Delete
  40. Saya pon ade kena mcm ni...dulu takde..start umur 19 baru ade..pastu hilang...skrng dtg balik..kadang2 rasa x bermaya je nk hidup...:(

    ReplyDelete
  41. Saya pon ade kena mcm ni...dulu takde..start umur 19 baru ade..pastu hilang...skrng dtg balik..kadang2 rasa x bermaya je nk hidup...:(

    ReplyDelete
  42. Saya pun mengalami masalah ni dah 5bulan sampai la skrg..doktor suspek hypertiroid tpi keputusan darah semua ok tiada masalah..saya juga berubat ke pakar perubatan Islam dan tidak ada gangguan..dan paling menyedihkan lagi saya tengah hamil anak kedua dan masih mengalami masalah anxiety ni..apabila masalah ni menyerang saya amalkan memakai minyak angin sapu seluruh badan yg hendak rasa menggigil ..guna stokin dan sweater tebal sambil berselimut utk keluarkan peluh..minum air hangat yg banyak..perbanyakkan solat dan zikir dan amalkan dengar ruqyah..Alhamdullilah selepas keluar peluh perasaan rasa tenang

    ReplyDelete
  43. Saya turut mengalami semua simptom 😭

    ReplyDelete
  44. saya pun hidap anxiety ni.. sedih

    ReplyDelete
  45. Boleh shared pegalaman? Email saya. ayulestari6198@gmail.com

    ReplyDelete
  46. email ke unclecollection@gmail.com no telifon anda..akan dmasukkan ke group whatsapp..

    ReplyDelete
  47. Salam..saya dah 18 tahun berperang dgn AD...admin group wasap ad...sape nk join group wasap anxiety disorder and panic attack sila wasap saya..0139844954..hazrul...yg betul2 kene adpa je tau...

    ReplyDelete
  48. Saya juga mengalami perkara yang sama. Sudah dua tahun. Malah makin teruk. Dada saya, perut saya sakit sangat. Berdenyut tu jangn ceritala. Memang selalu. Tapi yang paling ketara pada saya sekarang adalah saya semakin pelupa. Saya harap saya dapat kembali normal seperti dulu. In Sha Allah

    ReplyDelete
  49. Asdalamualaikum. Sy harap dpt share ngn kawn2 semua. Sy sbnrnya dh lama kn pnyakitni tp dia dtg skjap2..jd sy pun x tau..yg sy blh tau sy kn mnyakitni dkrgni smnjk sy kn pnyakit angin dlm bdan. Sy blum smptvlg jumpa dr. Mmg seksa sgt..tmbh plkvangin dlm bdn x nk hilg2..anak2 masih kcik..rs ltih sgt..

    ReplyDelete
  50. Saye pun jugaklah terkene anxiety ni , lepas arwah nenek sye meninggal , sye mcm trauma tgok gambar die , sbb mata kanan die jatuh . So , waktu tgh bercuti , sye tetiba rase mata kiri sye mcm kebawah ,tu yg demam time cuti , pastu sampai rumah badan menggigil . Search google , yg keluar tanda kematian , rase takut giler , Allah je yg tahu perasaan tu , 3 minggu asyik search yg same. Pastu rase mcm nk give up nk mati pun mati lah . Ayah sye bawa sye pergi klinik , dokter kate sye maybe ade suspek sakit jantung korinari , saye pun terus down n doktor tu suruh buat ecg kt hospital . Time buat ecg tu mmg takut sbb first buat and takut mati pada umur remaja eee ya Allah , takut giler . Pastu jumpe pakar tu , die kate darah saye , air kencing sye , jantung sye , semuanye ok , tpi sye punye stress level tinggi .. Doktor tu suruh sye banyakkan exercise n kurngkan menggoogle penyakit or tanda2 mati tu sume...But still alhamdullilah sye cume ingat huruf "o" saje bile kene serang n bukak blog ni nk tenng kn hati...

    ReplyDelete
  51. Saye pun jugaklah terkene anxiety ni , lepas arwah nenek sye meninggal , sye mcm trauma tgok gambar die , sbb mata kanan die jatuh . So , waktu tgh bercuti , sye tetiba rase mata kiri sye mcm kebawah ,tu yg demam time cuti , pastu sampai rumah badan menggigil . Search google , yg keluar tanda kematian , rase takut giler , Allah je yg tahu perasaan tu , 3 minggu asyik search yg same. Pastu rase mcm nk give up nk mati pun mati lah . Ayah sye bawa sye pergi klinik , dokter kate sye maybe ade suspek sakit jantung korinari , saye pun terus down n doktor tu suruh buat ecg kt hospital . Time buat ecg tu mmg takut sbb first buat and takut mati pada umur remaja eee ya Allah , takut giler . Pastu jumpe pakar tu , die kate darah saye , air kencing sye , jantung sye , semuanye ok , tpi sye punye stress level tinggi .. Doktor tu suruh sye banyakkan exercise n kurngkan menggoogle penyakit or tanda2 mati tu sume...But still alhamdullilah sye cume ingat huruf "o" saje bile kene serang n bukak blog ni nk tenng kn hati...

    ReplyDelete
  52. Assalammualaikum.....sy juga mengalami anxiety ni sejak 6 bln yg lalu...apa yang di nyatakan di atas semua sama apa yg saya rasa....mlm tadi kena attack lagi...rasa mcm nak mati....blh kongsi mcm ne nak hadapi nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Saya juga mengalaminya. Dan masih berusaha mengubati. Saya byk membaca mengenai penyakit ini. Di kala orang lain mengatakan jgn byk ambil tahu mengenainya nanti buat kita semakin risau, saya pula rasa ia membantu apabila kita mula faham sedikit sebanyak tentangnya. Selain mendekatkan diri dengan Allah, antara petua yang saya peroleh di web luar negara ialah kita make use of our 5 senses. Kalau menghidu buat kita tenang, cari sesuatu yang buat kita tenang bila menghidu~contoh aromatherapy, herba dll. Saya juga belajar senaman ringkas iaitu picit di tapak tangan, bengkokkan 4 jari, gosok atas tangan bila attack datang. Selawat dan zikir. Insya Allah dapat bantu kita tenang. Teknik deep breathing juga insya Allah membantu.

      Delete
  53. Assalmualaikum.. sy turut mengalami perkara yg sama..kerap berlaku sejak 2 3 bulan nie.. ya Allah, kdg2 sukar dikawal perasaan berdebar.. terutama time nk tidur.. alert dgr bunyi & kerap terkejut.. bfikir perkara bukan2.. mcm2 ikhtiar dh buat, tmsk moden & tradisional.. tp panic attack tetap jugak menyerang.. moga kt semua sembuh dr penyakit nie.. inshaaAllah.. Aamiin.. klu ada sesiapa blh share petua utk menangani panic attack ni sila kongsikan di sini.. moga ianya membantu.. terima kasih..

    ReplyDelete
  54. sama.. mcm mna ye nk hilangkan rasa ni ? sangat takutttt :,(

    ReplyDelete
  55. Sy juga mengalaminya..semua perkara diatas berlaku pd sy..perkara ni jd makin teruk bila ada ank2 dn mula fikir..klu sesuatu berlaku siapa nk jaga ank2..hmmm..betul2 terganggu fikiran..tp sy yakin setiap masalah ada penyelesaiannya..

    ReplyDelete
  56. Assalamualaikum . Ya Allah mujur lah sy jumpa artikel ni . Alhamdulillah . 90% tanda2 diatas semua ada pada sy . Dah buat da semua ujian klinikal seperto ECG cek tekanan darah xrayy sampai masok kamera dalam tekak utk kepastian saluran pernafasan tu tapi semua nya normal . Sampai kadang2 tu jd putus asa dgn dokter . Yg mereka kata mungkin GERD atau PANIC DISORDER . Sy masih keliru apakah penyakit ini mernahaya atau tidak kerana sehinggak sekarang sy mengalami simptom nafas pendek (bukan sesak nafas) . Memang tak selesa . Pernah satu hari sampai 4x seminggu buat check up dgn dokter namun keputusan nye masih sama . Tak ada apa2 ! Sy sampai teringin nk dimasuk kan ke ward supaya boleh dpt rawatan yang lebih drpd pihak dokter namun mereka tak membenarkan kerana mereka sahkan sy tiada penyakit . Tp apa yg sy rasa mereka tidak rasa . Masok ni dah hampir 2 bulan sy menderita pentakit ini . Dan sangat teringin utk bernafas selesa seperti dulu kala . Semoga kita tabah dalam menjalani ujian Allah ini . Bersyukurlah kerana kita masih diberikan ujian dan peringatan oleh Nya . Itu tanda Allah sayang kan kita . Inshallah setiap apa yg berlaku akan ada jalan penyelesaian nye . Kalau ade apa2 cadangan utk sy . Boleh lah kita sama2 tubuhkan group wassap utk berkongsi masalah kita dan mencari jalan penyelesaian nya . Sila add saya 0177847420(Farid) . Terima kasih ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam farid..awk sma mcm sy,n kdg2 salu rse lemas mse nk tdo..da sminggu lbih xtdo..n salu rse down yg amat sgt..add sy jgk 01131414112

      Delete
  57. Assalamualaikum semua... Saya pun suspek saya ada AD. Mula-mula saya ingat saya dah nak 'pergi' bila saya kena attack yang saya sangka heart attack atau heat stroke sebab saya kena masa lepas saya balik dari pasar pada bulan lepas/ februari, tengahari. Saya nak pitam. Badan saya kena hot & cold flash nak dekat 1 jam. Saya ingat BP saya naik even saya tak ada HBP history so saya telan lebih kurang 3 biji Atenolol mak saya. Selang beberapa hari saya kena serangan yang sama pukul 4 pagi. Saya rushed ke Emergency. Doktor ambil BP, buat ECG tapi result kata normal. Doktor tanya saya, kalau saya ada stress pasal kerja atau reationship saya kata ada, pasal kerja selalunya. Doktor suruh saya balik sebab saya sihat tapi saya cakap dekat doktor saya ada Tingling Tounge yang dah almost 2 tahun, so saya diberi surat untuk refer ke ENT, result, Negative. Saya banyak google since hari tu & menemukan saya dengan articles Anxiety Disorder. Simptom yang saya hadapi lebih similar dengan AD compare to heart attack. Saya percaya saya ada AD & selepas 2 AD attack yang saya hidapi bulan lepas, saya alami buat kali ke 3 nya malam semalam. Saya banyakkan mengaji lately, solat sunat, buat research via google, jaga pemakanan, bertenang, ambil minuman/ makanan herba macam Chamomile Tea & amalkan minum/ makan makanan sunnah. Alhamdulillah hari ni saya jumpa blog ni & tanda-tanda AD yang dipaparkan tu rata-rata semua ada dekat saya & saya rasa lega yang saya bukan berseorangan & saya doakan kita semua kuat lawan AD ni, InsyAllah.

    ReplyDelete
  58. As salam semua... syukur pada Allah apa pun juga keadaan kita, kita sedar dgn keadaan kita ni. Sy tak menyangka apa sy alamai sejak sy dari umur 7 tahun hingga skrg dah 4 series dah..baru tau keadaan sebenar.. syukur kerana berjaya lalui berbagai2 rencah kehidupan yg mana "topup" axiety disorder sy selama ni. Segalanya berlaku bila sedar keadaan fizikal semakin hari semakin menunjukkan bnyk tanda2 dimana peranan fikiran buatkan badan tak larat nak tanggung. Hakikatnya kata ok.. x rasa tak ok.. siap kata x fikir apa pun, tp makin hari makin teruk.. maybe juga sbb semakin berumur. Sy ada google di husnuzzonloa.blogspot.my nak cuba cr tau dan harap ada jalan penyelesaian.

    ReplyDelete
  59. saya baru 20 tahun. tapi benda2 yang dilist tu mmg semua saya rasa. baru jadi ja. dalam bulan 3. rasa tu mcm sy paling tak guna dalam dunia ni. sy takut utk benda2 remehhhhh. terima kasih atas perkongsian ni. sy sngt2 hargai. skrg sy boleh berfikir utk mencari rawatan yang terbaik utk diri sy sendiri. supaya dapat kembali kepada diri sendiri yang sebenar.

    ReplyDelete
  60. Sy kna panic attack time tu kt offce tiba2 sja terasa mcm bdn xselesa..sy pun bngun n tiba2 rasa meremang bulu tengkuk seram sejuk,hati berdebar debar, n rasa mcm sesak nafas nak pitam smua ada..pndangan sy tiba2 jadi sharp sdgkn sy mngalami silau+rabun kt mata..time tu rsa nk terberak pun ada..mmg rasa mcm sesak nafas macam nyawa last dah hari tu..teringat anak isteri di rumah mak bpk kt kg..nk mnangis smua ada..panic attack ni akn serang bila kita fkir je bukan2 dia akn dtg..mula tu sy xtahu sy ingt sy dah nk meninggal dnia sbb ciri2 tu sma mcm tanda mninggal dnia..tpi sy cri lgi dan rupanya mybe ni serangn panic attack..sbb dlu sy prnah kna tme skolah mnengah dhlu..sy bru brjmpa dgn doc utk rwatan susulan..ujian drah diambil n 18 may 2016 ni kptsan drah akn kluar..almaklumlah doc nk check dlu takut pnyakit lain sbb hal psikitri ni hal last yg akn di check yela takut jgk bkn anxiety disorder kn..shingga hri ni sy msih di serang lagi dan sy trpaksa lawan utk kuatkn diri blik..

    ReplyDelete
  61. Sy kna panic attack time tu kt offce tiba2 sja terasa mcm bdn xselesa..sy pun bngun n tiba2 rasa meremang bulu tengkuk seram sejuk,hati berdebar debar, n rasa mcm sesak nafas nak pitam smua ada..pndangan sy tiba2 jadi sharp sdgkn sy mngalami silau+rabun kt mata..time tu rsa nk terberak pun ada..mmg rasa mcm sesak nafas macam nyawa last dah hari tu..teringat anak isteri di rumah mak bpk kt kg..nk mnangis smua ada..panic attack ni akn serang bila kita fkir je bukan2 dia akn dtg..mula tu sy xtahu sy ingt sy dah nk meninggal dnia sbb ciri2 tu sma mcm tanda mninggal dnia..tpi sy cri lgi dan rupanya mybe ni serangn panic attack..sbb dlu sy prnah kna tme skolah mnengah dhlu..sy bru brjmpa dgn doc utk rwatan susulan..ujian drah diambil n 18 may 2016 ni kptsan drah akn kluar..almaklumlah doc nk check dlu takut pnyakit lain sbb hal psikitri ni hal last yg akn di check yela takut jgk bkn anxiety disorder kn..shingga hri ni sy msih di serang lagi dan sy trpaksa lawan utk kuatkn diri blik..

    ReplyDelete
  62. Sy kna panic attack time tu kt offce tiba2 sja terasa mcm bdn xselesa..sy pun bngun n tiba2 rasa meremang bulu tengkuk seram sejuk,hati berdebar debar, n rasa mcm sesak nafas nak pitam smua ada..pndangan sy tiba2 jadi sharp sdgkn sy mngalami silau+rabun kt mata..time tu rsa nk terberak pun ada..mmg rasa mcm sesak nafas macam nyawa last dah hari tu..teringat anak isteri di rumah mak bpk kt kg..nk mnangis smua ada..panic attack ni akn serang bila kita fkir je bukan2 dia akn dtg..mula tu sy xtahu sy ingt sy dah nk meninggal dnia sbb ciri2 tu sma mcm tanda mninggal dnia..tpi sy cri lgi dan rupanya mybe ni serangn panic attack..sbb dlu sy prnah kna tme skolah mnengah dhlu..sy bru brjmpa dgn doc utk rwatan susulan..ujian drah diambil n 18 may 2016 ni kptsan drah akn kluar..almaklumlah doc nk check dlu takut pnyakit lain sbb hal psikitri ni hal last yg akn di check yela takut jgk bkn anxiety disorder kn..shingga hri ni sy msih di serang lagi dan sy trpaksa lawan utk kuatkn diri blik..

    ReplyDelete
  63. assalamualaikum.. saya pun tengah hadapi benda nie.. pernah jugak pergi jumpa ustaz,, beberapa minggu lepas, saya di serang penyakity nie.. tiba2 saya rasa letih, sejuk, kebas satu badan, dan pucat.. pergi kecemasan doc cek jntung sume ok.. last doc cucuk ubat baru sy ok.. sy ingat sy sorg je alami bnda nie.. sedih sgt.. lagi beberapa bulan nak kawin. :(

    ReplyDelete
  64. Saya tgh alami sekarang ne.. dan bila saya baca memang semua point tu ada paut dekat diri saya. Saya ada perasaan takut,cemas,bimbang,dan resah tanpa sebab.bila saya fikir blek kenapa saya nak takut ataupun bimbang dan cemas,sedangkan saya x ada masalah satu pon dlm hidup skrang ne.jantung saya akan sertai sekali dengan berdenyut-denyut tnpa sebab atau masalah.tapi alhamdullillah.. saya tau macammna nk selesaikn mslh perasaan ne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh share mcm mne..sy bru kena juga ni no sy 0194419616 wssap

      Delete
    2. Mcm mana cra awk settlekan yer...bole sy tau

      Delete
  65. Anak sy umur 11 tahun...x boleh stress...mesti sakit dada...byk kali gi klinik tp Doktor x bagi ubat...Dah 2 kali,gi pakar di GH..satu Bah.Cara Kerja..then refer to klinikal Saikologi...dua-dua dah habis sessi...terbaru, Dr.dr Klinik kesihatan bg surat utk gi bah.Psikatrik kanak2...tp blm pegi lagi...anak saya perkara yg kecik2 pun dia risau..selalu pasal homework x siap akan sebabkan dia stress...boleh menangis klu x settle & selalu sakit dada lps tu...ya la..kena bawa ke Psikatrik la nmpknya

    ReplyDelete
  66. Merujuk kp 65 perkara ttg anxiety, saya melihat ada persamaan dgn tanda seseorg yg terkena gangguan, antara rwtan yg saya syorkan ialah kombinasi ruqyah dan ubat homeopati yg tidak memberikan sebrg kesan sampingan kp tubuh manusia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ubat homeopati ape yg sesuai yer...boleh bgi cdangan x...

      Delete
  67. Sy jg mengalami pa sekrg ni...mmg dr 65 tu kebykn sy alami sekrg ni...jika ada group wassp add sy 0193162835

    ReplyDelete
  68. Ingin bebas anxiety tanpa makan pil?
    Sebelum Anxiety mengubah dan memakan hidup anda,sila baca dan hubungi saya untuk berbincang mengenai anxiety.
    018 2758545

    Perkara yang perlu penghidap anxiety tahu
    http://kedaibo.blogspot.my/2016/07/perkara-yang-perlu-diambil-tahu-oleh.html

    Penawar anxiety
    http://kedaibo.blogspot.my/2016/06/saya-dah-jumpa-penawar-anxietypanic.html

    Testimoni
    http://kedaibo.blogspot.my/2016/06/testimoni-dari-mereka-yang-telah-sembuh.html

    Tel atau WA saya di 018 2758545

    Bagi anda yang berada disekitar Sungai buloh,Meru dan Puncak alam,lagi bagus kita berjumpa dan berbincang mengenai kaedah rawatan saya.

    ReplyDelete
  69. Salam saya nak tnya keturunan boleh jadi punca utama ke yg hidap penyakit ni sbb saya syak adik saya pun hidap penyakit ni

    ReplyDelete
  70. Saya juga mglami mslah anxiety..sya buat rwtan di Psikiatri..first kena ingat Ada mslah jantung..sbb sakit di bhgian dada kiri dan tembus ke bhgian belakang badan.sakit tramat sngat sdh la nafas pendek dam rasa sesak nafas..hidung snstif tk boleh hidu bau asap trutama rokok..hidung sumbat pm boleh kna anxiety..tgh tonton bola trtma skali team yg kta minat sdg main dn di babak2 akhir trutam kputasan masih 1-1 Dan yg last tonton tu pn boleh kna anxiety..jantung debar2,nadi smua demyut2,rasa nak mutah dn pening..suhu bdn terus naik..sintom sama Kat atas cuma saya lebih 1..sakit belakang tmbus ke bhgian dada kiri..uuiiyoo..sakit yg myksakan..Ada group wssp ttg sakit ini tolong add saya di 01110906347..saya kena sakit nie hmpir stahun..kalau sakit dtg cmfirm kalah..badan lemah..takut mati mmg rasa stiap hari..kna hadapi setiap hari dgn anxiety..

    ReplyDelete
  71. Ada sesiapa tak yg dh disahkan oleh dktor mghidap anxiety yg ada mgalami sakit di bhgian belakang kepala yg rasa spt ketegangan otot kepala??sakitnya di bhagian belakang??boleh share dgn saya tanda2 sakit kepala..(headache stress due to anciety)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy. Kpala sakit tak hilang2 dah 2 minggu... rasa ada penyakit lain pula.. down sgt.

      Delete
    2. Sama aku..meh whatsap bro 011.3300.9615

      Delete
  72. Kalo ada group whatsapp untuk anxiety,add sy jgk ya:0148027812

    ReplyDelete
  73. Assalamualaikum .. sya pun ada anxiety .. tngan Dngn kaki kluar keringat jee ,, fikir yng bukan2 ... nafas pun mcm sesak jee ... umur sy bru 16 thun ..adakah B Complex bgus untuk anxiety ??

    ReplyDelete
  74. AD hanya boleh disahkan oleh doktor..sila jngn diagnosis dan beri kesimpulan awal jika anda blm bertemu doktor. Mungkin anda ada penyakit lain.. sila ke klinik pakar untuk pengesahan..:-) Saya adalah salah seorang pesakit AD yang telah menerima rawatan oleh doktor..masih blm pulih 100%.. masih menerima rawatan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam sesi rawatan ape yg doktor wat yer utk sahkan kite AD...

      Delete
  75. Saya pun baru kena ad lbih kurang 2 bulan.hampir 20x buat ecg.doc kata semua ok.tapi tanda2 anxiety hampir semua saya ada.please add saya klu ada wassap group.01112365022

    ReplyDelete
  76. Saya pun dh hampir 2bulan kena panick attack.semua tanda2 dia atas saya kena.g hospital buat ecg dh hampir 15x.doc kata semua ok.BP naik mendadak.klu ada group wassap please add saya 01112365022

    ReplyDelete
  77. Saya pun baru kena ad lbih kurang 2 bulan.hampir 20x buat ecg.doc kata semua ok.tapi tanda2 anxiety hampir semua saya ada.please add saya klu ada wassap group.01112365022

    ReplyDelete
  78. Panic disorder ni @ anxiety..Honestly tak blh stress memanjang..Klu memanjang..Komform 100 % akn dtg tanpa di duga sii anxiety dan panic disorder..Aku dah menghidap selama 4 tahun.Dulu 2009 6 ke 9 bulan ja dah sembuh..Tk sure psl apa..Tb 2x 2013 dtg blk..N bri tahu ni adalah anxiety..Kdg 2x 2 - 3 bln anxiety ni hilang tak da..Tp bila dia dtg..Allah ja thu mcm mn rsanya..Semoga kita semua sembuh sedia kala nanti insyaallah..

    ReplyDelete
  79. Panic disorder ni @ anxiety..Honestly tak blh stress memanjang..Klu memanjang..Komform 100 % akn dtg tanpa di duga sii anxiety dan panic disorder..Aku dah menghidap selama 4 tahun.Dulu 2009 6 ke 9 bulan ja dah sembuh..Tk sure psl apa..Tb 2x 2013 dtg blk..N bri tahu ni adalah anxiety..Kdg 2x 2 - 3 bln anxiety ni hilang tak da..Tp bila dia dtg..Allah ja thu mcm mn rsanya..Semoga kita semua sembuh sedia kala nanti insyaallah..

    ReplyDelete
  80. Kalu ada gp wsapp utk anxiety add sy ya 0139161147

    ReplyDelete
  81. Kalau Ada group (whatapps) anxiety., add ye 0123609614.

    ReplyDelete
  82. Klau ad group whatsapp add sy 01129418544

    ReplyDelete
  83. Grup wassap AD@PA add saya....019-9855785

    ReplyDelete
  84. Sye rsa..mcam sye tgah mngalaminya sekarang..serius..kbanyakkan simptom tu kena pda sye..terutama sakit bhgian perut tnpa sebab..walaupun bru lpas mkn..

    ReplyDelete
  85. Tolong add saya 012 6045850

    ReplyDelete
  86. Sangat bermanfaat. Saya kena 4 tahun dulu. Apa yg saya baru dapat. Anxiety ni ibarat jam dinding. Kalau kita fokos kita akan dengar detik jarumnya. Kalau kita tak fokos kita x akan dengar bunyi detik jarumnya. Sama ngan badan kita kita kita fokos yg tak baik ia akan rasa sakit. So jgn ingat yg tak baikvtapi fikir yg baik saja. Spt zikir atau buat benda2 yg kita minat.

    ReplyDelete
  87. Sy pun baru realised yg sy ade AD ni...kebanyakan simptom di atas ada pd sy..sy 3 kali tukar keje..di saat2 nak resign dr keje Allah uji dengan colleagues yg main2 psyco suruh sy resign cepat...saya dah 2 kali buat rawatan islam dan hasilnye masih sama...memang dr kecil sampai besar sy ada masalah keluarga dan saya datang dr broken family...problemnye selain baca ruqyah dan zikur serta solat ape lagi cara nak pulih...sy nak bekerja kembali tetapi saya terlalu fobia akan lalui bende yang sama di tempat keje baru nnti membuatkan sy masih lg duduk di rumah tak buat apa2..dan bg sy duduk di rumah sakit ni lg kuat menyerang..bole emel jika sesiapa ada cara yang baik yati_thalhah@yahoo.com

    ReplyDelete
  88. Assalammualaikum . Saya pun ada anxiety juga. Kadang2 tu rasa tak semangat hilang. Kadang tiba2 rasa macam down fikir macam nak mati aje . Apa nak buat apa pun takut dan x bersemangat. Rasa lemah dan lesu aje badan.kawan2 ada nak share utk kita terus kuat dan semangat . Apa2 pun saya redha dan terima ujian dari allah . Moga allah beri kekuatan pada kita semua

    ReplyDelete
  89. Assalammualaikum . Saya pun ada anxiety juga. Kadang2 tu rasa tak semangat hilang. Kadang tiba2 rasa macam down fikir macam nak mati aje . Apa nak buat apa pun takut dan x bersemangat. Rasa lemah dan lesu aje badan.kawan2 ada nak share utk kita terus kuat dan semangat . Apa2 pun saya redha dan terima ujian dari allah . Moga allah beri kekuatan pada kita semua

    ReplyDelete
  90. Salam admin..tq for info..

    sila lawati fb @rempahbo..ada info dan testimoni..

    Tkasih

    ReplyDelete
  91. saya pun salah seorang pesakit anxiety disorder. first time kena masa main futsal, lepas habis je futsal. saya & kawan-kawan lepak dkt kedai makan. then, jantung tiba-tiba berdegup laju. terus saya pergi ke toilet dan basuh muka. pergi hospital, buat ecg semua doctor kata ok. at last doctor sahkan saya ada anxiety & gerd. yelah, tiba-tiba je sakit dada, berdebar apa bagai tak tahu dari mana punca. so sekarang ni alhamdulillah, ada perubahan. tak macam dulu, nak pergi class, nak naik motor/kereta, buat presentation semua takut. apa yg saya boleh cakapkan, nak baik cuba ubah 'mindset'. jangan terlalu focus dkt anxiety ni sampai ganggu kehidupan seharian. kalau kena panic attack pun, keep calm. set kan dekat kepala "its just a panic attack. im safe. nothing happen" lama lama kalau panic tu datang, kita dah terbiasa. insyaAllah semuanya akan okay.

    ReplyDelete
  92. 4 tahun da kene penyakit ni..n setiap 6 bulan sy appointment ngan dokter psy kat tg rambutan..huhuhuuu...sabo je lah...stiap hari makan ubat sbb takut penyakit ni berulang..10mg lexapro menjadi peneman malamku..kalo de grup wassap..add lah ye...fareez 0165666554

    ReplyDelete
  93. tolong add saya 0187663637......saya ingin membantu kawan saya

    ReplyDelete
  94. email saya .. sehamokhzir10@gmail.com

    ReplyDelete
  95. salam tolong add sya jugak..sya pon ada SAD...0196891179...trime kasih...

    ReplyDelete
  96. 100% benda ni ade dlm dri sye. ade sesiape yg dh jumpe doctor tak? umur sy bru 18 dan tiap2 hari mood down je. asl malam takleh tido cuz asyik fikir yg bukan2 je pastu time nk tido pulak ssak nafas then trpksa laa tak tido smpai pagi

    ReplyDelete
  97. Kalau ada group wasap pasal anxiety disorder ni add ni saya ye, boleh gak kongsi ubat2 atau ayat Al-Quran yg boleh mengurangkan rasa bimbang ni.

    ReplyDelete
  98. Ni no saya 0197526235 (Fahrul)

    ReplyDelete
  99. Salam...dah setahun saya hadapi kerisauan Tak menentu...belum apa2 saya mula berfikir hingga xdpt tidur nyenyak, sakit kepala kekadang hingga menggigil... Terutama bila kena drive ke tempat kerja...yg tu xdptbelak lah.

    ReplyDelete
  100. Salam...dah setahun saya hadapi kerisauan Tak menentu...belum apa2 saya mula berfikir hingga xdpt tidur nyenyak, sakit kepala kekadang hingga menggigil... Terutama bila kena drive ke tempat kerja...yg tu xdptbelak lah.

    ReplyDelete
  101. Salam..no 51 dlm artikel tu,sy tgh laluinya skang..saat sy tgh taip komen ni..huhuhu..

    Sy dah ada satu whatsapp grup utk AD and PA ni..tk berapa aktif tapi klu time ada sape2 nk sharing,inshaAllah ada yg melayan..hehe..klu nk join bleh pm saya..0172118109..klu ada grup lain,mntk add sy skli ye..thanks..

    ReplyDelete
  102. Assalamualaikum saya pun tngah mengalaminya smua yg anda tulis d atas smua saya alami bnda yg sma .. seakan tkut ,tpi saya tdak sya pun tngah cuba utk mnymbuhkn pnyakit ini .

    ReplyDelete
  103. saya mengalaminya...allah je yang tahu macam mana perasaan ni...sian suami n anak....sy nak kembali seperti dulu..huhu

    ReplyDelete
  104. Salam sy bru kene 3 bulan penyakit nie.. Semua 65 tanda penyakit tu 63 ada lah sy... Kalau ada group wassap add sy.. 0177323925

    ReplyDelete
  105. boleh tanya..kalau dah makan ubat amik masa ke nak berhenti swupaya bergantung pada ubat..

    ReplyDelete
  106. Saya dah mengalami AD ni dah 8bulan dah perikya penyakit AD ni...add saya 0134742192

    ReplyDelete
  107. Saya baru kena penyakit sudah hampir sebulan.. kerap kali hilang semangat untuk kerja dan bersosial, bila berjalan rasa macam tidak stabil tapi bila duduk rasa macam normal... mohon pendapat kawan kawan...

    ReplyDelete
  108. saya penghidap anxiety saya keliru tiada orang yg merasakan apa yg saya rasa, ni num saya kalau ada yg sudi kongsi perasaan 0126344863

    ReplyDelete
  109. Saya harap ini dapat membantu.. http://erikwibowo.blogspot.my/2017/01/rangkuman-tips-menyembuhkan-anxiety.html?m=1

    ReplyDelete